Niksi, innovaatio ja keksintö: arjen luovuuden lähteillä

Posted on

Kirjoittaja on osuuskunta Regio hubin aktiivinen jäsen, jolla on paljon ideoita, liian vähän aikaa ja energiaa toteuttaa niitä, mutta myös mahtava osuuskuntayhteisö, jonka avulla buustata luovuuttaan.

 

Niksi

Suomen ehdottomana ykkösniksievankeliumina on toiminut 1960-luvulta lähtien julkaistu Niksi-Pirkka ja niksien klassikoraaka-aine on tietysti sukkahousut. (Esim. Laita lekasora sukkahousujen sisään ennen sen laittamista kukkaruukun pohjalle, jotteivät palaset karkaile ruukun reiästä. Näin lekasoran saa myös helposti takaisin talteen, kun sitä ei tarvitse noukkia mullan seasta.)

Innovaatio

Sanaa ’innovaatio’ ja siitä johdettua adjektiivia ’innovatiivinen’ alettiin ryöstöviljellä muutama vuosikymmen sitten. En ole varma, onko sanalle täysin vakiintunutta yhtenäistä tulkintaa, mutta itse ajattelen innovaation jonain uutena ideana, jonka avulla jotain olemassa olevaa asiaa voidaan olennaisesti parantaa. Nykyään on vaikea miettiä yritystä tai yhteisöä, joka ei nojaisi innovaatioihin ja innovatiivisuuteen oman markkina-asemansa tai toimintansa parantamiseksi.

Yritysmaailmassa innovaatio on viime aikoina alkanut käydä jo vanhanaikaiseksi. Kuuminta hottia on nyt disruptio, jota markkinoiden vahvat toimijat pelkäävät ja josta startupit haaveilevat. Disruptiolla tarkoitetaan jotain uutta ilmiötä tai tuotetta, joka tekee alan perinteisen toimintamallin tarpeettomaksi. (Esim. Netflix oli disruptio videovuokraamoille. Suoratoistopalveluiden edessä on vaikea innovoida uutta nousua esim. entistä parempien irtokarkkivalikoimien tai kiertelevien videovuokraamoautojen avulla.)

Keksintö

Keksintö on hyvin paljon saman tapainen kuin innovaatio. Ainakin yhtenä erona voi pitää sitä, että innovaation oletetaan tuottavan jotain hyötyä, mutta määritelmällisesti keksinnöksi kelpaa myös pelkällä itseisarvolla pyörivä hilavitkutin. Itse miellän keksinnön myös innovaatiota enemmän joksikin konkreettiseksi asiaksi tai tuotteeksi, jolle voi esim. hakea patenttia. Tarinat maailmaa muuttaneista keksinnöistä, jotka aikalaiset aluksi teilasivat turhina tai epäilivät niiden laajaa käyttöönottoa, ovat herkullista luettavaa. (Muutamia esimerkkejä: sähkölamppu, puhelin, kännykkä, kahvi, sateenvarjo, henkilökohtainen tietokone, polkupyörä, auto…)

Luovuus

Yhdistävä tekijä näissä kaikissa edellä mainituissa on luovuus. Luovuuden avulla ihmiset voivat kuvitella ja toteuttaa asioita, joita ei vielä ole olemassa ja parantaa omaa elämäänsä ja ympäröivää yhteiskuntaa – ja joskus myös valitettavasti sotkea asioita melko tyylikkään luovasti… Luovuudella ei ole pelkkää välinearvoa, vaan uskon sen kumpuavan syvältä ihmisestä ja sen käyttöönoton tekevän ihmisestä onnellisemman ja tyytyväisemmän. Olkoon luovuuden tulos sitten lekasorapussi kukkaruukussa tai miljoonan arvoinen liikeidea, se on konkreettinen osoitus ihmisen omistajuudesta omaan elämäänsä ja yhteiskuntaansa – ja tämä tuottaa iloa ja tyydytystä. Luovuus vallitsee parhaiten henkilössä, jonka mieli on hyvinvoiva, varma ja rento. Luovuus vallitsee parhaiten ympäristössä, jossa ihmisen ei tarvitse pelätä joutuvansa torjutuksi ja jossa erilaisuus ja erilaiset ajatukset hyväksytään.

Osuuskunnassamme Regio Hubissa monimuotoisuuden kunnioittaminen sekä villien ja hauskojen ideoiden kehittely on talon tapa. Tässä yhteisössä oli siis helppo hypätä mukaan Marttojen järjestämään Ratkaisu:Martta-ideakilpailuun, jossa etsitään suomalaisten arkea helpottavaa innovaatiota (https://www.martat.fi/martat/marttajarjesto/ratkaisumartta/). Aloitimme työn keräämällä osuuskuntalaisten omia kokemuksia arjen ongelmista, jonka jälkeen ideoimme yhdessä mahdollisia ratkaisuja näihin ongelmiin ja valitsimme parhaat ideat jatkokehittelyä varten. Lopullinen ideoiden paketointi tehtiin vapaan itseohjautuvasti. Kilpailu päättyy 31.12.2018 ja voittajat julkaistaan 27.4.2019.

Vielä siis ehtii mukaan omalla niksillä, innovaatiolla tai keksinnöllä!

 

”Olkoon luovuuden tulos sitten lekasorapussi kukkaruukussa tai miljoonan arvoinen liikeidea, se on konkreettinen osoitus ihmisen omistajuudesta omaan elämäänsä ja yhteiskuntaansa – ja tämä tuottaa iloa ja tyydytystä.”

Teksti: Sini Mäkeläinen

Kuva: Photo by rawpixel on Unsplash